România are un nivel mediu foarte scăzut al productivităţii muncii, de aproape două ori mai mic faţă de celelalte ţări foste comuniste, cu excepţia Bulgariei, şi de circa şase ori mai mic faţă de ţările occidentale, potrivit studiului "Perspectivele pieţei muncii din România în contextul Strategiei Europa 2020", lansat astăzi. Sursa: REUTERS
Discrepanţa dintre România şi restul statelor europene vine din faptul că o mare parte a populaţiei ocupate se află în agricultură şi rata de şomaj în rândul tinerilor este foarte mare. Astfel, potrivit studiului, productivitatea din agricultură reprezintă doar 20,6% din nivelul mediu naţional, în timp ce aceea din industrie şi servicii reprezintă 116%, respectiv 144% din media naţională.
Potrivit autorilor studiului, pentru a creşte productivitatea muncii la nivel naţional şi, implicit, nivelul Produsului Intern Brut (PIB) este nevoie ca o parte din populaţia ocupată din agricultură să treacă spre sectoare mai eficiente precum industria şi serviciile.
Peste un sfert din populația ocupată este în agricultură
Potrivit unui calcul al autorilor studiului, impactul transferului unui punct procentual din agricultură către sectoare mai productive în decursul unui an, precum şi reducerea şomajului în rândul tinerilor ar putea genera o creştere suplimentară de un punct a PIB. Astfel, în aceste condiţii, dacă pentru 2012 estimarea oficială pentru creşterea economică este de circa 2,1%, ea ar putea ajunge la 3,3%, iar anul viitor ar creşte de la 3,1% la 4,3%.
În prezent, ponderea populaţiei ocupate în agricultură este de 28% în totalul populaţiei ocupate, iar aportul acesteia în PIB este de doar 5,6%.