Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană vor încerca în săptămâna aceasta să rupă liniile de front în spatele cărora s-au încazarmat pe de o parte Germania, cel mai puternic bastion al austerităţii, iar pe de alta statele sudice, care caută cu disperare soluţii pentru a-şi readuce economiile pe linia de plutire. Din Sud, premierul italian Mario Monti a avertizat că aceasta este săptămâna în care zona euro trebuie să se salveze şi că nu este loc de eşec.
Liderii celor 27 de state din UE se vor reuni joi şi vineri într-un summit la care cancelarul german Angela Merkel crede că va putea recâştiga încrederea pieţelor şi va putea convinge statele europene să cedeze Bruxellesului controlul bugetelor într-un pas important pentru formarea unei uniuni fiscale, scrie CNBC.
Statele zonei euro s-ar putea lovi de "intensificarea atacurilor speculative" dacă la summit nu se va găsi o soluţie anticiză de durată. Una dintre temele care dezbină Europa este colectivizarea datoriilor prin emisiuni de eurobonduri pentru a permite reducerea costurilor de finanţare ale statelor cu probleme. Germania susţine că astfel de emisiuni pot fi făcute doar după formarea uniunii fiscale, proces care va dura probabil mulţi ani.
Cei patru mari
Însă când liderii Germaniei, Franţei, Italiei şi Spaniei, cele mai mari economii din zona euro, s-au întâlnit săptămâna trecută la Roma, preşedintele francez François Hollande a provocat-o direct pe Merkel, acuzând Germania de lipsă de solidaritate şi spunând că eurobondurile trebuie introduse cât se poate de curând. "Nu poate exista transfer de suveranitate dacă nu se dă dovadă de solidaritate", a spus socialistul Hollande.
La Roma, Merkel a rezistat presiunilor pentru a permite utilizarea fondurilor de salvare ale zonei euro de a finanţa direct băncile, fără implicarea guvernelor, soluţie propus