Motivul pentru care investitorii individuali sunt alungaţi din pieţe nu este eşecul ofertei publice iniţiale a Facebook, potrivit Forbes.com. Adevărul este că americanii încep să se refugieze din domeniile influenţate de Guvern în domenii şi activităţi unde succesul depinde doar de propriile eforturi.
În 2010, doar 15% din familii au investit în acţiuni, potrivit ultimului raport al situaţiei financiare a familiilor americane, publicat la începutul lunii iunie de FED. Datele arată că numărul familiilor care şi-au ţinut economiile în acţiuni a fost cu 21% mai mai mic faţă de 2001. Dintre acestea, numai 10% sunt familii tinere, de două ori mai puţine faţă de anul 2001.
Află ce va fi dacă ratingul principalelor bănci de pe Wall Street va fi retrogradat
De asemenea, chiar dacă programul de pensii 401(k)s s-a extins şi numărul celor care investesc în fonduri mutuale pentru a-şi pune deoparte banii de pensie este în creştere, numărul familiilor care au acţiuni a scăzut de la 53,2% în 2007 la 49,9% în 2010, cel mai mic nivel din ’90. Dintre familiile mai tinere de 35 de ani, numai 39,8% au avut acţiuni în 2010, cu 49,1% mai puţine faţă de anul 2001, chiar dacă 42,1% dintre acestea aveau în 2010 conturi pentru pensionare.
Expunerea pe acţiuni este corelată cu încrederea în instituţii
Aparent fără nici o legătură, expunerea americanilor pe acţiuni a scăzut concomitent cu scăderea încrederii acestora în instituţii, precum Congresul SUA sau media. Legătura dintre cele două evoluţii este însă strânsă: “Dacă aruncăm o privire de ansamblu asupra ţărilor, există în mod cert o conexiune între încrederea în societate şi dorinţa oamenilor de a investi în acţiuni,” explică Paola Sapienza, profesor de finanţe la universitatea de management Kellog, Northwestern.
Aceasta consideră că pentru a tranzacţiona cu acţiuni trebuie să ai încredere î