Guvernul condus de Angela Merkel a acceptat garantarea datoriilor landurilor germane, susţinând o formă de mutualizare a acestora prin emiterea de obligaţiuni comune. Aceasta este o formă de susţinere a statelor mai slabe din punct de vedere al indicatorilor bugetari, pe care Merkel o respinge la nivel european pentru a combate criza financiară.
În mod neaşteptat, guvernul federal al Germaniei (presat de cele 16 landuri să ceară înăsprirea reglementărilor bugetare ale Uniunii Europene – înăsprire care ar putea înrăutăţi criza datoriilor), a susţinut mutualizare pasivelor landurilor germane, pentru a le ajuta să se încadreze mai uşor în limitele bugetare permise de constituţie.
Vezi aici cum a început şi economia Germaniei să sufere din cauza crizei datoriilor suverane
Cele două nivele guvernamentale intenţionează să liciteze primele obligaţiuni comune în 2013, se arată într-un comunicat electronic al biroului de presă al guvernului federal german citat de agenţia de ştiri Bloomberg.
Obligaţiunile comune în zona euro „nu au niciun sens”
Guvernul Merkel a renunţat la opoziţia faţă de o măsură care, conform opoziţiei social-democrate care controlează camera superioară a Parlamentului German (Bundesrat), ar permite ratificarea acordului fiscal european în Germania. Acordul nu înseamnă, însă, că Germania este pregătită să accepte acelaşi lucru în cadrul zonei euro, a declarat Wolfgang Schauble, ministrul de Finanţe al Germaniei.
Citeşte mai multe despre dezacordul dintre Germania şi FMI cu privire la gestionarea crizei europene
Vânzările de obligaţiuni comune în cadrul uniunii monetare „nu au niciun sens” cât timp bugetele sunt făcute de guvernele naţionale, a declarat Schauble în cadrul unui interviu acordat ieri televiziunii ZDF. „Cât timp statele naţionale sunt cele care iau deciziile, acestea trebuie să fie