Nu mai puţin de 190 de migranţi au fost ajutaţi să plece voluntar din România şi să se întoarcă în ţările lor, în cadrul proiectului Sprijinirea programelor de returnare voluntară asistată şi reintegrare (RVAR) în România, proiect ce s-a desfăşurat în perioada octombrie 2011 –iunie 2012.
La Suceava, coordonatorii proiectului au fost reprezentanţii Asociaţiei pentru Rezolvarea Alternativă a Disputelor (ADRA), o parte dintre străinii care au acceptat oferta autorităţilor de a se întoarce voluntar în ţările lor provenind din Centrul pentru solicitanţii de azil din Rădăuţi.
„Proiectul le-a oferit acestor migranţi – majoritatea din ţări în curs de dezvoltare – posibilitatea să se întoarcă acasă fără escorta poliţiei şi fără ca autorităţile de la ei din ţară să fie informate. Migranţii au primit informaţii despre repatrierea voluntară, iar consilierii din cadrul proiectului au stat de vorbă cu ei şi le-au oferit clarificări despre propria situaţie şi despre opţiunile pe care le au. În plus, celor care au hotărât la final să meargă acasă li s-a asigurat transportul cu avionul până în ţara de origine”, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.
Aproape 45 de dintre migranţi au beneficiat şi de asistenţă de reintegrare, primind sprijin material fie pentru mobilier de bază, haine, mâncare, veselă şi electrocasnice, fie ca să achiziţioneze instrumente sau echipamente pentru începerea unei mici afaceri, în funcţie de situaţia particulară a fiecăruia.
Migranţii care au primit ajutorul de reintegrare sunt 24 din Nepal, nouă din Serbia, nouă din Maroc, doi din Iran şi o persoană din Tunisia, iar cu toţi au urmat cursuri de pregătire profesională înainte de întoarcerea acasă.
„Din cei 190 de migranţi care au fost ajutaţi să se repatrieze în ţările lor de origine, 38 de persoane s-au returnat voluntar în Maroc, 31 în Alge