În curând, Litoralul se va umple de adolescenţi scăpaţi din febra Bac-ului şi a admiterii la facultate. Toţi puşi pe distracţie, departe de ochii părinţilor şi cu chef de relaţii sexuale. Nimic alarmant, dacă sunt contacte protejate. Metodele de protecţie sunt multe, dar care este cea mai potrivită, de la caz la caz? Ne dau răspunsul specialiştii Fundaţiei Tineri pentru Tineri, iniţiatorii campaniei “Îndrăzneşte să fii mare”. În curând, Litoralul se va umple de adolescenţi scăpaţi din febra Bac-ului şi a admiterii la facultate. Toţi puşi pe distracţie, departe de ochii părinţilor şi cu chef de relaţii sexuale. Nimic alarmant, dacă sunt contacte protejate. Metodele de protecţie sunt multe, dar care este cea mai potrivită, de la caz la caz? Ne dau răspunsul specialiştii Fundaţiei Tineri pentru Tineri, iniţiatorii campaniei “Îndrăzneşte să fii mare”.
O femeie are 85% şanse să rămână însărcinată dacă nu foloseşte metode contraceptive, aşa că, dacă nu eşti pregătit(ă) să devii părinte, alege cum să te fereşti de necazuri!
• Pilula combinată:
conţine doze mici de estrogen şi progestativ. Eficienţă: 92-99,7 %. Dezavantaje: trebuie luată zilnic.
• Pilula monohormonală:
conţine doze mici de progestativ. Eficienţă: 90-99,1%. Dezavantaje: trebuie luată zilnic, la aceeaşi oră; poate da dureri de cap.
• Contracepţia de urgenţă:
administrată la maximum 72 de ore după un contact sexual neprotejat, pilula previne apariţia sarcinii. Eficienţă: 75 %.Dezavantaje: permisă de două ori/an.
• Prezervativul:
este pentru bărbaţi sau pentru femei (femidom) şi se foloseşte în timpul actului sexual. Eficienţă: 85-98%. Dezavantaje: se poate rupe sau poate aluneca în timpul contactului.
• Spermicidele:
sunt substanţe sub formă de ovule, creme etc., care se introduc în vagin şi distrug spermatozoizii. Eficienţă: 71- 82%.Dezavantaje: risc