Băncile cu expunere pe Hidrolectrica nu au motive de îngrijorare în privinţa recuperării banilor, întrucât compania are fondurile necesare pentru achitarea plăţilor, a declarat agenţiei Mediafax avocatul Remus Borza, care deţine firma Euro Insol, desemnată administrator judiciar al Hidroelectrica.
"Avem bani în cont şi plătim, de unde îngrijorarea băncilor? Vrem ca băncile să ne fie parteneri într-o colaborare onestă, bazată pe încredere. Hidroelectrica are bani pentru toate obligaţiile de finanţare la termen", a afirmat Borza.
El a menţionat că Hidroelectrica a plătit luni o rată de 2,6 milioane de euro unei bănci, iar în perioada imediat următoare va achita către o altă instituţie de credit suma de 12 milioane de euro.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie al companiei.
Consiliul de Administraţie a motivat intrarea în insolvenţă prin scăderea cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi a secetei din 2011.
Mai mulţi bancheri au criticat în termeni duri decizia Guvernului de a introduce în insolvenţă una dintre cele mai mari companii de stat, menţionând printre altele că în urma acestei hotărâri băncile care au creditat Hidrolectrica vor fi nevoite să constituie provizioane, iar investitorii străini vor privi cu neîncredere România.
Directorul general ING România, Mişu Negriţoiu, a afirmat săptămâna trecută că intrarea în insolvenţă a companiei este "absolut contraproductivă" şi reprezintă "o mică jonglerie dâmboviţeană".
Preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat că decizia este mai îngrijorătoare pentru România decât rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputaţional al statului, argumentând că nu se răspune "la un şmen cu un şmen".
La