Misiunea islamistului Mohamed Morsi nu va fi deloc uşoară. Trebuie să asigure tranziţia Egiptului spre democraţie, dar şi să-şi dozeze bine acţiunile în plan extern.
„Eu sunt preşedintele tuturor egiptenilor, fără excepţie", a declarat Mohamed Morsi în primul său discurs susţinut după ce a fost declarat câştigător. „Unitatea naţională este singurul mijloc de a ieşi din aceste vremuri dificile", a adăugat Morsi, care a candidat din partea Fraţilor Musulmani, notează agenţiile internaţionale de presă.
Primul islamist care accede la funcţia supremă în Egipt şi-a început discursul cu un omagiu adus celor aproximativ 850 de persoane ucise în cursul revoltei populare de anul trecut, care a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak. Trebuie ca „revoluţia să continue până la realizarea tuturor obiectivelor sale", a punctat acesta.
Victoria lui Morsi, care a obţinut 51,73% din voturi, învingându-l astfel pe Ahmad Shafiq, ultimul premier al lui Mubarak, a fost sărbătorită în Piaţa Tahrir din Cairo de sute de mii de persoane.
Preşedintele american, Barack Obama, l-a sunat pe Mohamed Morsi pentru a-l felicita, dar şi pentru a-l asigura de susţinerea SUA în cursul tranziţiei Egiptului către democraţie. Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a subliniat că este „esenţial ca noul Guvern să continue să facă din Egipt un pilon al păcii, securităţii şi al stabilităţii în regiune". Şi preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe noul preşedinte egiptean, exprimându-şi speranţa că Rusia va avea o „cooperare constructivă" cu Egiptul.
Israelul, cu ochii pe Egipt
În acest timp, Israelul a adus un omagiu „procesului democratic" care i-a permis lui Morsi să acceadă la preşedinţie şi a anunţat că doreşte să continue cooperarea sa cu autorităţile de la Cairo.
Dar presa israeliană nu a privit deloc cu ochi buni victor