Fără un cadru legal care să permită recoltarea organelor de la donatorii aflați în moarte cerebrală, copiii din Republica Moldova sunt nevoiţi să aștepte vârsta majoratului pentru a primi un rinichi sau un ficat sănătos. Unii nu ajung până la 18 ani.
n prezent, copiii moldoveni care necesită un transplant nu pot fi operaţi. Şi asta pentru că singura lor şansă de a primi un organ funcţional de la donatorii cadaverici nu este reglementată prin lege. Cel mai recent caz este cel al lui Mihai Covalciuc, un băiat în vârstă de 17 ani, din Ungheni. Adoloescentul avea un singur rinichi şi a fost adus la secţia de Chirurgie-Reanimare a Centrului Mamei şi Copilului din Capitală în stare de comă. „Aici, la spital am aflat că băiatul meu are doar un rinichi. Nu putea urina. A stat 12 zile în comă, la dializă, însă medicii nu l-au putut salva", povesteşte printre lacrimi Adriana Covalciuc, mama băiatului care, dacă ar fi primit un rinichi sănătos, ar fi trăit şi astăzi.
„În acest moment, avem 15 pacienţi care sunt la hemodializă. Practic toţi au nevoie de un transplant renal", spune Mihai Rotaru, directorul Centrului Mamei şi Copilului.
LĂSAŢI ÎN VOIA SORŢII
Cu toate că minorii sunt luaţi în evidenţa Agenţiei de Transplant, ei trebuie să aştepte până la împlinirea vârstei de 18 ani pentru a fi incluşi în listele de aşteptare pentru o şansă reală de a beneficia de un organ sănătos. „Când vom începe prelevările de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, primii pacienţi înscrişi în lista de aşteptare vor fi copiii", declară Grigore Romanciuc, vicedirectorul Agenţiei de Transplant.
O şansă dintr-o sută la transplantul de ficat
La Parlament, însă, demnitarii aşteaptă iniţiativa instituţiei care gestionează prelevarea organelor umane. „Avem o lege care reglementează transplantul de organe, a fost creată Agenţia de Transplant, dar n-avem o bază dezvolta