Piata imobiliara a intrat intr-un blocaj pe fondul unei discrepante majore dintre bugetele cumparatorilor si preturile tot mai mari solicitate de vanzatori. Paradoxal, pe fondul crizei financiare si a inaspririi conditiilor de creditare, proprietarii apartamentelor sunt tot mai inflexibili in faza de negociere, ba chiar, in ultimele luni, au ridicat semnificativ preturile.
In timp ce clientii asteapta de ceva vreme ieftinirea semnificativa a locuintelor, tot mai multi proprietari spera sa obtina sume fabuloase din vanzarea unor imobile in blocuri din anii '70-'80, ceea ce a determinat o scumpire a locuintelor in medie cu circa 10-15% fata de prima parte a anului, potrivit datelor consultantilor imobiliari din cadrul companiei Temple House.
Tot mai frecvente sunt cazurile in care proprietarii solicita sume exagerate comparativ cu valoarea reala a imobilelor: de exemplu, un proprietar din cartierul Crangasi, zona Podul Grand, incearca de ceva vreme sa vanda 2 camere de 52 metri patrati fara imbunatatiri la 68.900 euro, iar un alt proprietar spera sa obtina 80.000 de euro pe un apartament de 3 camere de 70 de metri patrati in Militari - Lujerului, langa sina de tren.
Pe de alta parte, apar deseori in piata si oportunitati, adica apartamente mai ieftine vandute de proprietari grabiti, fortati de imprejurari. Aceste proprietati, insa, se vand foarte repede si se gasesc foarte greu, motiv pentru care doar clientii care colaboreaza cu un consultant imobiliar profesionist pot reusi sa cumpere un astfel de imobil.
Discrepanta din ce in ce mai mare intre cerere si oferta
Consultantii imobiliari atentioneaza insa ca, in prezent, pe fondul euforiei generate de programul "Prima Casa", se umfla din nou vestita "bula" imobiliara, principala tendinta fiind scumpirea treptata a imobilelor, creandu-se astfel o discrepanta intre