Consecinţele prăbuşirii monedei unice europene ar fi catastrofale, avertizează reputata publicaţie germană Der Spiegel: pierderi de triliarde şi şomaj record în toate statele membre.
Cu toate acestea, renunţarea la euro nu mai este un scenariu expediat ca imposibil de oficialii europeni şi experţii financiari. Dimpotrivă, experţi în investiţii ai Deutsche Bank văd în colapsul monedei unice „un scenariu foarte posibil”. Companiile germane se pregătesc să încaseze, din nou, pesetas, de la partenerii de afaceri din Spania, drahme din Grecia, lire din Italia. În plus, populiştii europeni, în frunte cu fostul premier italian Silvio Berlusconi, anunţă candidaturi în viitoarele alegeri generale cu programe bazate pe revenirea la monedele naţionale (în speţă, lira italiană).
Chiar şi Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) nu mai este, acum, la fel de încrezător în posibilităţile de ieşire din criză cu fruntea sus. În urmă cu câteva săptămâni, Draghi proclama „Greul a trecut! Situaţia este stabilizată, iar încrederea investtitorilor a revenit!”. Însă, la sfârşitul săptămânii trecute, acelaşi Draghi îşi exprima speranţa ca statele europene să nu revină la monedele naţionale, ceea ce reprezintă o schimbare fundamentală de la atitudinea adoptată până nu demult.
Dar atunci, criza datoriilor suverane din Spania şi Italia părea controlabilă. Acum, însă, pare că bulgărele ce a început să se rostogolească o dată cu sutele de miliarde pompate în finanţele Greciei, nu va mai putea fi oprit înainte de a lovi decisiv. Spania a solicitat azi, oficial, un ajutor de „până la” 100 de miliarde de euro. Însă, experţii estimează că „până la” maschează realitatea: este doar începutul.
Pe măsură ce criza se adânceşte, consensul necesar la nivel european, pentru depăşirea acesteia, pare să se spulbere. Germania nu mai este dispusă să accepte acordarea de