Chiar daca s-a implinit abia un an de cand Codul Muncii a fost modificat, este adus din nou in discutie pentru schimbari substantiale.
Sustinerea puternica primita de USL din partea sindicatelor in perioada in care formatiunea politica era in Opozitie si ajutorul acordat pentru a ajunge la Putere au avut un pret, iar acum nota de plata este pusa pe masa Cabinetului Ponta.
Principala solicitare a marilor confederatii face referire la reintroducerea contractului colectiv de munca, acestea dorind sa revina in linia intai pentru a putea pune presiune asupra patronatelor. Daca modificarile cerute de sindicate sunt acceptate, Codul Muncii va vira iar spre stanga, relateaza Finantistii.
Schimbarile cele mai importante pe care le urmareste propunerea facuta de sindicate vizeaza institutii juridice fundamentale ale dreptului muncii, precum obiectivele de performanta, perioada de proba, contractul individual de munca pe perioada determinata, munca prin agent de munca temporara, durata maxima legala a timpului de munca si munca suplimentara. Despre obiectivele de performanta care acum constituie un drept exclusiv al angajatorului, sindicalistii sustin ca astfel de prevederi pot da nastere unor abuzuri din partea patronatelor.
Din acest motiv, in proiectul elaborat de BNS, a aparut propunerea ca obiectivele de performanta sa faca obiectul negocierii colective, putand fi stabilite, pe categorii de salariati, prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern. La prima vedere ideea este una corecta, dar ascunde de fapt o mare durere a confederatiilor aparuta dupa adoptarea actualei legislatii. Sindicatele au fost scoase din acest proces prin impunerea unui dialog direct intre salariat si angajat si astfel organizatiile de acest tip si-au cam pierdut utilitatea. Asadar, prin aceasta prevedere nu se incearca altceva decat o