Fostul Ministru al Justiţiei Monica Macovei a explicat în această seară, la B1 Tv, ce paşi procedurali ar fi trebuit să parcurgă autorităţile în cazul Adrian Năstase.
Dacă s-ar fi aplicat corect articolele 420, 421 şi 422 din Codul de procedură penală, spune Monica Macovei, condamnarea lui Adrian Năstastase ar fi început să curgă încă din noaptea în care fostul premier a încercat să se sinucidă.
Potrivit Monicăi Macovei, din momentul în care poliţiştii l-au identificat pe condamnat şi i-au prezentat mandatul, el avea statut de arestat.
Predarea cu proces - verbal către penitenciarul unde trebuie să-şi ispăşească pedeapsa se putea face nu doar la închisoare, aşa cum s-a interpretat, ci şi la spital.
Mandatul trebuie exacutat în acea zi, după cum spune legea, aşa încât cei de la penitenciar se puteau deplasa la Spitalul Floreasca, unde a fost dus împuşcatul, pentru a-l prelua formal, în acte.
Imediat după întocmirea procesului-verbal, poliţia ieşea din scenă, iar la uşa salonului unde era tratat Năstase trebuia instalată paza penitenciarului.
Încălcările procedurale au continuat, în opinia Monicăi Macovei, cu aşa zisa comisie medicală întrunită azi la Spitalul Floreasca, pentru a se pronunţa pe starea de sănătate a lui Năstase.
În primul rând, spune fostul ministru al justiţiei, nu era nevoie de nicio comisie, legea spune că medicul curant este cel care trebuie să spună un singur lucr: poate sau nu poate fi transportat Năstase la Penitenciarul Rahova.
Medicii de la Spital nu se pronunţă asupra celui de-al doilea aspect al tratamentului în reţeaua medicală a penitenciarelor - dacă persoana condamnată poate fi tratată sau nu în spitalul Rahova.
Doar comisia specială lămureşte aceste lucruri: medicul de la Rahova se pronunţă, pe baza datelor medicale privind condamnatul, dacă acesta