N-avem nicio universitate în top 500 mondial, dar avem un număr dublu sau chiar triplu de doctori față de Ungaria, Bulgaria și Polonia, raportat la 1 milion de locuitori. Aici e raiul doctoratelor, depășind chiar și țări care dau an de an premianți Nobel. Sursa: SHUTTERSTOCK
Datele Eurostat arată că în România se acordă 251 de titluri de doctor la 1 milion de locuitori (dacă estimăm populația totală la 19 milioane de locuitori). Cifra este mai mare decât media europeană - 200/1 milion de locuitori - și mult mai mare decât a țărilor din jur, conform site-ului businessday.ro.
Astfel, în Polonia sunt 87 de titluri de doctor la 1 milion de locuitori, în Bulgaria -79, Ungaria - 127, iar în Cehia - 221. În schimb, toate aceste țări se clasează în fața României la testele PISA, iar Cehia, Ungaria și Polonia au și universități care se plasează în Top 500 mondial. România nu are nicio universitate în acest top.
Eurostat relevă că în 2009 s-au acordat în România 4.764 titluri de doctor, o creștere substanțială față de 2006, 2007, 2008, când s-au acordat anual doar în jur de 3.000 de titluri doctorale. Tendința din 2009 s-a păstrat și în 2010, când au devenit doctori aproape 5.000 de candidați.
Prin aceste cifre, raportate la 1 milion de locuitori, România depășește la numărul de doctori țări ca Germania, Marea Britanie, Franța și Italia. Suntem practic pe același nivel cu SUA (222 de doctori/1 milion de locuitori), țara care dă cei mai mulți premianți Nobel din lume.
Aceste cifre confirmă numărul mare de doctori din România, pe fondul scandalurilor din ultima perioadă legate de ușurința cu care mai mulți politicieni au obținut acest titlu. Exemplul cel mai cunoscut este lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta, suspectată de plagiat. În teza prin care acesta a obținut titlul de doctor s-au identificat 130 de pag