Prin modificările aduse Legilor privind negocierile colective de muncă, a conflictelor de muncă şi a partenerilor sociali, acestea impun patronatelor mai multe obligaţii decât lor înşile
Angajatorii sunt practic obligaţi să sponsorizeze sindicatele, fiind nevoiţi să pună la
dispoziţia acestora sediile, cu titlu gratuit
Mai mult, patronatele vor trebui să informeze sindicatele, la zi, asupra situaţiei economico-financiare a societăţii, deşi, din punct de vedere contabil, situaţiile sunt centralizate bianual sau anual
Propunerile sindicatelor pentru modificarea Legilor privind negocierile colective de muncă, a conflictelor de muncă, a partenerilor sociali şi a Consiliului Economic Social, încalcă libertatea de asociere a întreprinderilor prevăzută în Constituţie, principiul proprietăţii private şi reglementările UE, fiind imperios necesară stoparea înaintării lor la Guvern şi discutarea cu părţile interesate, au declarat pentru Curierul Naţional reprezentanţii angajatorilor.
"S-au introdus elemente deosebit de periculoase, propuneri care încalcă libertatea de asociere a întreprinderilor prevăzută în Constituţie. În noile proiecte se interzice ca societăţile comerciale să facă parte din mai multe organizaţii patronale. Orice firmă are interese şi în plan sectorial, şi în plan teritorial. Ca urmare, poate face parte şi din organizaţiile sectoriale, şi din cele teritoriale", a declarat pentru Curierul Naţional Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
La rândul său, Florian Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român (PNR), a subliniat că aceasta este a cincea variantă propusă în ultimele două săptămâni şi este una "concepută de sindicate, nu de Ministerul Muncii, aşa cum ar fi trebuit".
"A fost trimisă vineri, cu pretenţia ca, în ace