Senatorul Dan Voiculescu şi-a dat luni, 25 iunie, demisia din funcţia senator pentru a mai prelungi procesul penal în care este judecat pentru fapte de corupţie după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA, au declarat pentru RL surse judiciare.
Oficial, fondatorul Partidului Conservator a invocat faptul că nu i-ar fi fost promovat un proiect legislativ pentru triplarea pedepselor date în cazurile de evaziune fiscală.
Surse judiciare au arătat, însă, că plecarea acestuia are ca principală consecinţă tergiversarea procesului în care este implicat, ca urmare a faptului că după demisie dosarul se va muta la altă instanţă, iar aceasta va avea nevoie de timp pentru a analiza întregul dosar.
În acest moment, pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află un dosar penal în care Dan Voiculescu este judecat, în contextul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pentru folosirea de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată.
DNA a finalizat urmărirea penală în anul 2008, prima instanţă sesizată cu judecarea cauzei penale fiind Tribunalul Bucureşti, potrivit datelor de pe pna.ro.
În 2009, odată cu câştigarea de către Dan Voiculescu a mandatului de senator, cauza a fost mutată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a faptului că doar instanţa supremă are competenţă în a judeca dosare penale cu parlamentari.
Ce câştigă şi de ce avea emoţii
Dacă dosarul revine la Tribunalul Bucureşti, lucru aproape sigur în actualul context, Dan Voiculescu mai câştigă şi o altă cale de atac împotriva unei eventuale sentinţe de condamnare a sa.
Astfel, acum, după prima decizie a Completului de trei judecători de la instanţa