Meciuri jucate la 40 de grade Celsius şi în plin cod galben de caniculă, fără pauze de hidratare, cu fum pe teren, spectatori şi jucători îngrijiţi de medici. Nu e un scenariu apocaliptic, ci haosul de la partidele disputate miercuri.
Cu doar cîteva ore înaintea solstiţiului de vară, cea mai lungă zi din an, 500 de fotbalişti au îndurat temperaturi extreme pentru un obiectiv relativ mărunt, dar capital pentru un jucător din "Judeţ": accederea în Liga a treia. Deşi învăluită în arşiţă, ziua a fost umbrită de colapsul lui Alex Cruceru (29 de ani), portarul echipei Posada Perişani, prăbuşit în minutul 119 al partidei cu Apă Craiova.
"Ne era rău tuturor"
Colegul goalkeeperului, Dan Bărbuţ, a povestit în ce condiţii s-a disputat partida: "La 34 de ani, am experienţă. Am jucat şi la temperaturi mai mari decît acum, dar niciodată 120 de minute fără pauze de hidratare".
Consecinţele au fost grave. "Alexandru s-a văitat că îi e rău. Şi noi eram epuizaţi, deshidrataţi. Nu l-am luat în seamă. Unii i-au zis: «Bine, dacă ţie, ca portar, ţi-e rău, noi, care am şi alergat, ce să mai zicem?»".
Au fost incidente şi printre fani: "Şi cuiva de pe margine i s-a făcut rău. A intervenit imediat ambulanţa." Arbitrul întîlnirii, Călin Botaş, se apără: a primit ordin să nu permită întreruperi, deşi partidele se disputau la peste 35 de grade Celsius!
Bonus la caniculă: au dat foc la iarbă!
Din cele 20 de meciuri, şase s-au încheiat abia după 120 de minute. Printre ele, şi cel în care SCM Piteşti a promovat. Bineînţeles, meciul nu a fost întrerupt pentru hidratare. Antrenorul Nelu Ceauşu şi elevii săi au găsit o soluţie: "Cînd se ivea o oportunitate, o mică pauză, accidentare, jucătorii veneau repede la margine şi beau apă".
La Ianca, în Brăila, vrîncenii de la Vulturu au dat piept cu Unirea Casimcea din Tulcea. "Spre deosebire de ce am au