Inainte cu cinci saptamani de anuntarea atribuirii portofoliului Externelor, Andrei Marga a fost anuntat ca este vizat pentru preluarea acestui post. S-a simtit onorat si s-a apucat de citit. In momentul in care a fost anuntat oficial era in Ierusalim, la o conferinta a lui Jurgen Habermas, al carui discipol se considera. Iar primul care l-a felicitat a fost omologul sau israelian.
Urmareste video pentru a afla planurile lui Marga pentru reforma MAE si cum explica de ce a caracterizat institutia drept una "prafuita".
Trebuie sa va marturisesc ca am mai fost apelat si in alti ani pentru a veni ca ambasador, pentru a pleca intr-o ambasada, de fapt. Venind insa mai incoace, trebuie sa va marturisesc ca a fost o discutie inainte de nominalizare cam cu vreo 5 saptamani.Eram profesor la Ierusalim si am venit la Bucuresti pentru a discuta perspectivele si atunci mi s-a propus aceasta varianta. Nu va ascund ca intr-un fel m-am simtit foarte onorat, se intelege, pe de alta parte, eram oarecum incurajat in sinea mea. De ce? Lucrasem in ultimii ani mult pe acest teren, tocmai publicasem lucrarea "The Destiny of Europe", eram bine implicat in problematica europeana, iar la Ierusalim, pe langa cursuri si seminarii tocmai pregateam o carte, "Schimbarea lumii", pe care mai mult de jumatate am realizat-o deja si sper sa o public in toamna.
Dar m-am simtit onorat si m-am apucat de citit. Asta am facut ca prima reactie.
In momentul nominalizarii eram tot la Ierusalim, intr-o companie foarte interesanta, se nimerise ca profesorul cu care lucrasem in Germania, al carui discipol ma socotesc a fi, Jurgen Habermas sa sustina o conferinta. Si atunci am primit telefonul si mi s-a comunicat. Efectiv am fost coplesit, dar imediat m-a sunat ministrul de externe al Israelului, pe care nu il cunoscusem personal pana atunci, domnul Liebermann, m-a felicitat si mi-am fac