Relaţia dintre Turcia-Siria este la tensiune maximă. Situaţia poate escalada, din moment în moment. Un nou incident aerian a avut loc luni.
Uniunea Europeană a cerut Turciei să nu riposteze în urma doborârii unui avion de către Siria. Şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, a cerut Turciei să “se abţină” de la o ripostă. Între timp, un nou incident s-a produs în spaţiul aerian de deasupra Mediteranei.
“Cerem insistent Turciei să se abţină de la un răspuns” a afirmat Catherine Ashton la sosirea la Consiliul Afacerilor Externe al UE ce se desfăşoară la Luxemburg, pe agenda reuniunii figurând şi situaţia generată de acest incident, transmite Moldpres. Potrivit unor surse diplomatice, urmează ca cei 27 de miniştri de externe prezenţi să ceară un răspuns moderat din partea Turciei şi constituirea unei comisii internaţionale de anchetă.
Incidentul de luni nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale. Un avion de tip CN-235 de cercetare şi salvare aparţinând armatei turce, care participa la căutarea celor doi piloţi ai avionului F-4, a fost vizat de către un sistem de apărare sol-aer sirian, aceasta reprezentând ultima etapă înainte de deschiderea focului, a explicat această sursă, transmite Mediafax. Acest sistem de apărare cuprinde un radar şi rachete. “Atunci când un avion este vizat de un sistem de apărare, el este avertizat de către instrumentele sale, iar aceasta este ceea ce s-a întâmplat”, a precizat sursa citată., tranmite Mediafax.
Consiliul Atlanticului de Nord – reprezentanţii permanenţi ai statelor membre – se va reuni marţi, la cererea Turciei, după doborârea vineri a avionului de vânătoare al armatei turce de către Siria. “Turcia a cerut consultări în conformitate cu articolul 4 din Tratatul fondator al NATO. Potrivit articolului 4, orice aliat poate solicita consultări oridecâteori, în opinia sa, îi este ameninţată integritatea