Ciubotica cucului, o floare frumoasa, plapanda si gratioasa, care creste in poieni si luminisuri, in fanete si in zonele muntoase, poate trata afectiunile respiratorii, tusea, viroze, bronsite, pneumonii, dar si stresul, insomnia, cistita, guta sau reumatismul.
In scop terapeutic, se folosesc frunzele si florile, dar si rizomii cu radacini, care se scot din pamant primavara devreme sau toamna tarziu. Frunzele si florile de ciubotica-cucului, care pot fi folosite atat in stare proaspata, cat si uscata, sunt bogate in vitamina C si betacaroten, potasiu, calciu, sodiu si salicilati, elemente care ajuta la intarirea sistemului imunitar si scad nivelul colesterolului.
Ciubotica cucului mai are in compozitia sa si saponoizi, cu efect expectorant si emetic. Planta este, de asemenea, un diuretic natural si sedativ, cu efect sudorific, calmant, antispastic, cicatrizant, fluidificator al secretiilor bronhice.
Intern, planta se administreaza sub forma de ceai, infuzie din frunze si flori, decoct, din radacina bine maruntita, si praf din frunze bine uscate si maruntite, vin si sirop.
Extern, se foloseste sub forma de cataplasme calde, care se aplica pe locurile dureroase, ciubotica-cucului avand actiune calmanta, cicatrizanta si hemostatica.
In caz de bronsite, pneumonii si ca analgezic si tonic nervos se poate prepara o infuzie din doua lingurite de planta uscata si maruntita, peste care se toarna o cana de apa fiarta. Vasul se acopera timp de zece minute, dupa care ceaiul se strecoara si se bea cald, cu inghitituri mici si rare, pe parcursul a 10 - 15 minute.
Se pot bea doua - trei ceaiuri pe zi. Un tratament de doua - trei saptamani cu acest ceai poate elimina migrenile, durerile de cap cauzate de stres, cardiopatia ischemica si litiaza renala.
Stimuleaza lactatia proaspetelor mamici
@N_P