Egiptul are un nou preşedinte. Mohammed Morsi, membru al Frăţiei Musulmane va fi învestit în cea mai înaltă funcţie. S-a instalat deja în palatul fostului preşedinte Hosni Mubarak şi a început să lucreze la componenţa noului guvern. Rămân însă o mulţime de necunoscute, atât în viaţa politică şi socială a Egiptului, cât şi în privinţa schimbărilor ce se vor produce în regiune.
În primul rând, alegerile din Egipt ar putea schimba echilibrul de forţe din Orientul Mijlociu. Printre primele declaraţii ale noului “rais” , Mohamed Morsi, a fost cea că vrea să strângă relaţiile cu Iranul. El spune că asta ar crea un alt echilibru de forţe în regiune, a eplicat Morsi pentru agenţia iraniană de ştiri Fars.
Mohamed Morsi a încercat să calmeze temerile că va încerca să islamizeze Egiptul. El a afirmat că va fi preşedintele tuturor egiptenilor, fie ei musulmani sau creştini. A promis şi că îşi va respecta angajamentele internaţionale, făcând aluzie la tratatul de pace cu Israelul.
Mohammed Morsi face însă parte dintr-o organizaţie politico-religioasă islamistă extrem de influentă nu doar în Egipt, ci în întreaga regiune. Fraţii Musulmani au baze solide şi în Siria, şi în Iran, şi în Irak. Are inclusiv în teritoriile palestiniene, unde Hamas, coşmarul Israelului, e o mişcare înrudită. Şi nu numai că noul lider egiptean face parte din această mişcare, dar o treime din cei care l-au votat sunt salafişti, islamişti radicali. Şi pe aceştia va trebui să-i mulţumească într-un fel sau altul.
Alegerea lui Morsi vine într-un context instituţional şi politic extrem de confuz. Nu se ştie încă exact ce puteri va avea noul lider de la Cairo deoarece o nouă Constituţie este în curs de redactare. Iar regimul militar care nu a cedat încă puterea şi-a atribuit prin decret mare parte din puterile executive şi legislative. Şi-a folosit puterea de a dizolva parlamentul c