Poate ca, din punct de vedere al ADN-ului, suntem mai apropiati de primate decat de alte animale, cum ar fi caini, delfini sau elefanti. Insa asta nu inseamna ca primatele sunt si cele mai inteligente.
Nenumarate studii au aratat ca delfinii inteleg conceptul de zero (0) si alte idei abstracte, relateaza AP. Pot face tot ce fac cimpanzeii sau maimutele bonobo, explica Lori Marino, de la Universitatea Emory, specializat in studiul delfinilor. "Sunt atat de diferiti de noi si atat de asemanatori, in acelasi timp", a mai spus specialistul.
Multe cercetari au ajuns la concluzia ca nu trebuie sa fii primata ca inteligenta sa fie peste media necuvantatoarelor. Creierul delfinilor, de exemplu, nu se aseamana deloc cu al nostru. Cu toate acestea, cu cat afli mai mult despre ei, cu atat realizezi ca au abilitati si caracteristici despre care credem ca nu pot fi atribuite decat unei persoane, explica Marino.
Potrivit acestuia, delfinii se recunosc in oglinda si au un simt al identitatii sociale. Nu doar ca stiu cine sunt, insa realizeaza si carui grup apartin. Interactioneaza si inteleg nu doar in ce stare de sanatate sunt alti delfini, insa si sentimentele acestora.
Inteligenta animalelor nu este ceva liniar, explica si Brian Hare, de la Universitatea Duke, care studiaza maimutele bonobo, cele mai apropiate rude ale omului, si cainii.
In cazul celor din urma, despre care cu greu putem spune ca ne sunt rude, nu exista indoiala ca au abilitatea de a intelege ceea ce le comunicam. Studiile au aratat ca patrupedele inteleg ceea ce le aratam nu doar atunci cand folosim mana, ci si piciorul. Prin comparatie, cimpanzeii nu.
Nu ar trebui neglijati nici elefantii. Ei sunt capabili de empatie, se ajuta intre ei, lucreaza impreuna. Intr-un experiment clasic, in care doua animalele obtin mancare doar daca vor coopera