La câteva zile de la încheierea Galei absovenţilor UNATC, eveniment la care au fost prezentate mai mult de 40 de producţii studenţeşti, această instituţie de învăţământ superior a demarat, în parteneriat cu ArCuB, Festivalul Şcolilor de Teatru denumit „ Actul I, Scena 1”, desfăşurat între 23–30 iunie. Cu prilejul acestuia, la Bucureşti e un fel de reuniune a unsprezece şcoli de teatru (zece din România şi una de la Chişinău), reuniune caracterizată drept „o platformă de schimburi de idei şi experienţe, un laborator - un think-tank informal al sistemului de învăţământ teatral din România”.
De reţinut ideea decanului Facultăţii de Teatru a UNATC, Nicolae Mandea, idee ce stă la baza festivalului gândit, aşa cum suntem informaţi, nu ca o competiţie, ci ca un spaţiu menit să încurajeze colaborările şi networking-ul între studenţi, între profesori, între studenţi şi profesori şi nu în ultimul rând între universităţi: „În 1990, în România existau două şcoli superioare de teatru. Astăzi în învăţământul universitar sunt 11, prea puţine pentru potenţialul cultural al ţării, prea multe pentru un sistem îngheţat. Oricum, ele formează o lume aparte, caracterizată de o polifonie a metodelor şi conceptelor pedagogice. Pe această scenă încercăm să promovăm dialogul şi solidaritatea.Festivalul "Actul I, Scena1" este dedicat debutului, primilor paşi: actori, regizori, scenografi. Încercăm să inventăm prima scenă a acestei piese nescrise: teatrul anilor ce vor veni”.
Dacă va supravieţui în forma în care a fost gândit, festivalul ar putea da soluţii pentru rezolvarea unor probleme legate de învăţământul în domeniul artei teatrale, căci există destule, după cum tot vorbesc mulţi dintre specialişti. Acesta este structurat pe mai multe secţiuni: spectacole invitate realizate la cele 11 universităţi (fiecare aducând un spectacol reprezentativ); master-class-uri; dialo