Principalele pieţe emergente, ale căror economii au crescut de peste patru ori în ultimul deceniu, provoacă pierderi semnificative pe pieţele valutare pentru instituţii şi companii de la băncile centrale la Coca-Colal, pe măsură ce valutele lor înregistrează cea mai severă depreciere din 1998 încoace.
Pentru prima oară în ultimii 13 ani, realul brazilian, rubla rusească şi rupia indiană sunt cele mai slabe performante valute dintre toate economiile emergente, în timp ce yuanul s-a depreciat cel mai mult de la devalorizarea din 1994, anunţă Bloomberg.
Depreciere probabilă de 15%
Investitorii fug de pe cele patru principale pieţe emergente, cunoscute colectiv drept BRIC,după ce rata de neplată a creditelor în Brazilia a crescut la cel mai înalt nivel din 2009, preţul exporturilor petroliere ruseşti a scăzut la nivelul minim al ultimelor 18 luni, deficitul bugetar indian a crescut iar piaţa imobiliară a Chinei a scăzut puternic. Investitorii se aşteaptă să înregistreze noi pierderi pe măsură ce ritmul de creştere economică încetineşte.
Stephen Jen, partener la fondul de hedging SLJ Macro Partners LLP şi fost şef al departamentului de cercetare pe piaţa valutară al Morgan Stanley, este extrem de pesimist. „Când economia globală şi fluxurile de capital încetinesc, acestea vor dezvălui multe probleme în economiile acestei ţări, fapt care-i va face pe mulţi să se oprească şi să-şi pună întrebări. O panică pe pieţele valutare nu este exclusă”, a declarat acesta pentru Bloomberg, el estimând că valutele Braziliei, Rusiei şi Indiei se vor deprecia cu cel puţin 15% până la sfârşitul anului.
Competitivitatea exporturilor
Realul brazilian a pierdut 12% din valoarea sa în acest trimestru, cea mai severă depreciere dintre principalele 31 de valute tranzacţionate urmărite de Bloomberg. La rândul lor, deprecierile de 11,5%, respectiv de 10% su