Zeci de tineri, majoritatea studenţi, care ţepuiau cetăţeni străini pe internet, prin intermediul unor licitaţii frauduloase, au fost săltaţi astăzi de procurorii DIICOT. Este vorba de un dosar cu un prejudiciu record de opt milioane de dolari. Ofiţerii FBI au colaborat cu procurorii români.
Procurorii DIICOT susţin că membrii acestui grup, majoritatea sunt studenţi la facultăţi de top din România, au postat, în perioada 2011 – 2012, anunţuri fictive de vânzare pe site-uri specializate în comerţ electronic, privind vânzarea unor bunuri mobile precum automobile, ATV- uri, motociclete. Tinerii au folosit programe informatice predefinite pentru încărcarea anunţurilor, alături de fotografii si VIN (Vechicle Identification Number) aparţinând unor bunuri deja postate de alţi utilizatori.
După acceptarea de către victime a tranzacţiilor, tinerii, utilizând identităţi fictive, le comunicau acestora prin e-mail detaliile tranzacţiilor, facturile false, în cuprinsul cărora erau arătate detaliile concrete ale tranzacţiei, precum numărul de ordine al obiectului listat, obiectul cumpărat, preţul, numele si adresa agentului, modalitatea de plată precum şi solicitarea ca sumele de bani aferente preţului integral sau parţial al vânzării să fie expediat către agent.
350 de persoane păcălite, ţeapă de 8.000.000 de dolari
În această modalitate, învinuiţii au indus în eroare un număr de circa 350 de victime, cetăţeni străini din SUA, Canada şi Marea Britanie. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 8.000.000 de dolari. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. - D.C.C.O. – S.C.C.I au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 24 de persoane, specializat în săvârşirea de fraude informatice. Pro