De la 1 august, cu ajutorul unui program special, interpreţii, pictorii sau scriitorii vor putea afla de câte ori le-au fost utilizate operele şi câţi bani ar trebui să câştige pentru munca lor.
În timp ce peste hotare artiştii trăiesc din drepturi de autor, oamenii de artă din Republica Moldova sunt nevoiţi să lupte pentru ca tablourile, fotografiile, cântecele, cărţile şi articolele lor să fie utilizate corect şi transparent. Un grup de titulari de drepturi de la noi vrea să repare situaţia. Oamenii s-au mobilizat şi, acum câteva luni, au creat Oficiul Republican al Drepturilor de Autor, care, de la 1 august, va elibera licenţe utilizatorilor de opere.
„În calitate de autori şi interpreţi voiam să vedem cum sunt gestionate drepturile noastre. Câţi bani se acumulează de la cei care ne folosesc operele. Unde se duc banii, cum sunt repartizaţi. Nu aveam acces la toată informaţia asta", ne-a explicat Iurie Badicu, directorul oficiului.
PROGRAMUL SALVATOR
Cum va funcţiona însă acest sistem? „Ţinând cont de faptul că autori sunt mulţi şi diverşi şi nu-şi pot administra singuri operele - cineva e şi textier şi interpret sau, poate, a scris şi o carte - şi nu-şi pot angaja câte o echipă care să monitorizeze totul, am creat o organizaţie de gestiune colectivă. Aşa e practica internaţională. Autorii îşi încredinţează drepturile, iar organizaţia, în baza unui comision de administrare, are grijă ca operele să fie utilizate corect", mai spune Iurie Badicu.
De exemplu, cu ajutorul unui soft, interpretul Ion Razza va vedea unde, de câte ori şi în ce volum vor fi folosite piesele lui: de câte ori o melodie sau alta este difuzată la radio sau televiziune, de câte ori a fost descărcată de pe diverse pagini de internet.
„Asta îşi doreau cel mai mult artiştii: să vadă cu precizie unde şi cum le-au fost utilizate operele. De acum încolo, totul depinde