Alegeţi produsele cu cel mai mare factor de protecţie, atât UVA, cât şi UVB. Cele mai bune creme se găsesc în farmacii. Sursa: SHUTTERSTOCK
Cei mai mulţi dintre noi alegem crema de plajă după ureche. Iată ce trebuie să ştiţi ca să vă bucuraţi în siguranţă de soare.
Numărul factorului de protecţie (SPF) indicat pe ambalaj e un indicator înşelător, atrage atenţia medicul dermatolog Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina.
"Înainte existau creme şi cu SPF 100, dar au fost scoase de pe piaţă. Protecţia nu creşte proporţional cu SPF-ul, e de ajuns să fie aproape de 30", subliniază dermatologul.
Potrivit acestuia, este extrem de important să alegem creme de plajă care ne apără atât împotriva razelor ultraviolete de tip A (UVA), cât şi a celor de tip B (UVB).
Primele, spre deosebire de cele UVB, nu provoacă arsuri vizibile, dar pătrund adânc în epidermă şi cresc riscul apariţiei cancerului de piele.
"E musai să avem cremă cu protecţie dublă. Dacă ne apără doar de UVB n-o să ne înroşim, vom sta mai mult la plajă, fără să conştientizăm că ne expunem razelor cancerigene", adaugă medicul Popescu.
"Cele mai bune creme se găsesc în farmacii, chiar dacă sunt mai scumpe", spune şi dermatologul Sebastian Pop.
Şi destinaţia de vacanţă dicteză alegerea factorului de protecţie. Soarele arde mai tare în apropierea Ecuadorului, dar şi la altitudini mari.
"Probleme cu ultravioletele sunt şi în sudul Italiei şi în Grecia. Folosiţi creme din belşug", mai spune Cătălin Popescu.
O loţiune de plajă bună oferă protecţie împotriva razelor UVA, periculoase şi în zilele înnorate
Zgârciţi la aplicarea cremelor
Românii nu folosesc o cantitate suficientă de loţiune împotriva arsurilor solare.
"La testele firmelor dermatocosmetice produsele se testea