Măsurile economice care încep să fie introduse în constituţiile statelor Uniunii Europene pun capăt unui model politic unic în istoria omenirii. Pentru o ţară ca România reprezintă o sinucidere economică. România are nevoie urgentă de un fel de „New-Deal” american cu implicarea masivă a capitalului public-privat, cred doi cercetători de la Institutul român de Economie Mondială.
Articol din revista FP România, ediţia nr. 28 (mai/ iunie 2012), din 21 mai la toate standurile de presă.
„PACTUL FISCAL” impus de Germania ţărilor UE, în încercarea disperată de a salva moneda euro şi de a calma pieţele financiare, este, în esenţă, o decizie pur politică, cu aparenţă de disciplinare bugetară şi de guvernanţă responsabilă. Susţinem că este o decizie politică deoarece preţul plătit pentru salvarea euro, a sistemului bancar şi a ratingurilor de ţară este abandonarea în mare măsură a modelului de economie socială de piaţă care a dominat Uniunea Europeană în ultimii 60 ani. Creşterea vârstei de pensionare - care tinde către 70 ani în Germania -, modificarea codurilor muncii şi amputarea a numeroase ajutoare sociale şi medicale sunt doar începutul remodelării acestui concept generos, dar care nu mai poate fi susţinut, din cauza unor deficite imense acumulate de fondurile de pensii, de asistenţă socială şi medicală, care trebuie acoperite din bugetele centrale şi ulterior transferate la datoria publică.
„Pactul euro-plus”, Guvernanţa economică europeană („six-pack”) şi Pactul fiscal reprezintă instrumentele legislative şi politice pe baza cărora se va implementa, în timp, un nou model politic şi social european, mai puţin finanţat, având costuri umane greu de cuantificat în prezent. Prin legiferarea acestui pachet de măsuri se va pune capăt modelului social european, unic în istoria omenirii, care a reprezentat „cartea de identitate” a Uniunii Europene d