Apărută recent la Editura de Sud, cea de-a II-a ediţie a cărţii-document „Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima“, semnată de jurnalistul Ion Jianu, reconstituie ascensiunea europeană a clubului de fotbal Universitatea Craiova. Supranumită „campioana unei mari iubiri“, legendara echipă din Bănie este prima din fotbalul românesc care a ajuns într-o semifinală de cupă europeană - UEFA 1983.
Cu meticulozitatea unui arheolog pasionat, autorul şterge praful care s-a aşezat pe blazonul clubului, pentru a-i reda strălucirea de altădată. Printr-un remarcabil efort de documentare jurnalistică, Ion Jianu surprinde performanţa Universităţii din sezonul 1982-1983 din mai multe unghiuri: al jucătorilor, al antrenorilor şi chiar al adversarilor. Prima parte a cărţii cuprinde interviuri cu toţi cei 19 fotbalişti ai Craiovei Maxima, pentru ca, în partea a doua, să avem opiniile antrenorilor şi oficialilor clubului. În fine, în ultima parte, cititorul are dimensiunea impactului pe care l-a produs Craiova Maxima, prin aprecierile unor personalităţi din diverse sfere ale societăţii: Nadia Comăneci, Gică Hagi, Marin Sorescu, Amza Pellea, Mircea Lucescu, Valentin Ceauşescu sau Victor Piţurcă. Unele dintre cele mai interesante fragmente sunt interviurile cu marii adversari: Giancarlo Antognoni, Hans Briegel, Alain Giresse, Sven Goran Eriksson, Zoran Filipovici sau Marius Tresor.
Coperta cărţii (foto) este una deosebită, încărcată de simboluri. Iată care este interpretarea ei, oferită chiar de realizator, Marius Albu: „Din punctul meu de vedere, Universitatea a spart două ziduri: cel al accederii în fotbalul mare, european, şi cel al hegemoniei cluburilor din Bucureşti sau de aiurea. Îmi aduc aminte de un 3-0 cu Dinamo, cu stadionul plin, cu spectatori pe pista de atletism. Jucătorii acelei generaţii au fost şi sunt legaţi de mingea de fotbal. Dar aceasta este metalică, din dou