Politicieni din România,
Având în vedere haosul moral și politic permanentizat din țara noastră, a sosit momentul să clarificăm niște lucruri.
Baza sistemului în care trăim – să o numim republică democratică – este următoarea: noi, cei care trăim în acest spațiu geografic, alegem din patru în patru ani niște oameni care să gestioneze locul în care trăim și banii pe care îi dăm mână de la mână pentru a îmbunătăți acest loc. Alegem acești oameni dintre noi, mai exact dintre cei care ridică mâna: uitați, eu am pregătirea și priceperea să mă ocup de lucrurile acestea. Avem în casierie x bani, în anii următori vom primi y, eu cred că ar trebui să-i împărțim așa. Cu statele din jur cred că ar trebui să facem așa. Și dacă facem cum vă propun eu, peste patru ani țara noastră va arăta cam așa. Iar noi, cetățenii, alegem dintre „ridicătorii de mână” pe cei care ne conving că propunerea lor este fezabilă și că acolo unde spun ei că vom ajunge în patru ani, este ok. Pentru ca ei – adică voi, politicienii din România – să puteți duce la capăt neabătut ceea ce v-ați asumat, noi vă dăm din banii puși de noi mână de la mână o sumă suficientă și privilegii suficiente.
După un timp – în general destul de scurt – voi, cei aleși de noi, ajungeți să credeți că aceste privilegii vi se cuvin printr-o voință superioară, că nu voi sunteți acolo pentru noi, ci invers. Vă amețește covorul roșu, coloana cu sirenă, numele scris în ziare. Să ne înțelegem: cei pe care îi alegem nu sunt cei mai capabili, cei mai pregătiți și cei mai onești oameni din țară. Nu sunt créme de la créme. Alegem dintre cei care pornesc în alegeri. Ca atare, ei sunt ca democrația: nu e cea mai bună soluție, dar mai bună n-avem.
Dacă acceptăm cele de mai sus ca cel mai mic numitor comun al guvernării (noastre, a alegătorilor, de către voi, cei aleși), atunci am dori să vă rugăm câteva lucruri simpl