Asculta mai jos piesa Inima mi-e plina (inclusa in culegerea celebrului Anton Pann), in doua variante. Considerata de Constantin Raileanu (liderul ansamblului Anton Pann) ca fiind doina ("pentru ca cercetatorii care s-au aplecat asupra ei au concluzionat ca, intr-adevar, corespunde romantei tarzii"), melodia a fost catalogata de maestrul Tudor Gheorghe, in cadrul spectacolului "Rapsod si lautar", drept manea.
Citeste si Doinele oltenilor si un cantec din zona celor mai muzicali romani.Citeste si Cea frumoasa doina a romanului: doina banatenilor. Citeste si Muzica din perioada in care Transilvania era sub ocupatie austro-ungara.Citeste si Cum se canta in Bucovina la 1890.Citeste si Muzica taranului roman, cantata din ce a dat Dumnezeu pe camp.Citeste si Maneaua lui Tudor Gheorghe.
Tudor Gheorghe: "Romanul, in simplitatea si in genialitatea lui creatoare, a fost departe de asemenea muzica. Cine este omul care a introdus, intr-un anume fel, aceasta muzica in acest spatiu? Un domn pe care il respect foarte tare pentru aportul lui la cultura romana, negat de multi, de origine incerta, ba ca e bulgar, ba ca e turc, balcanic in orice caz...
Domnul Anton Pann ne-a lasat o culegere de intelepciune romaneasca prin acea culegere de zicatori si proverbe, "Povestea vorbii", precum si prin "Spitalul amorului". De aici cred ca a inceput usor inocularea, catre lautari, a acestui gen de muzica. Pentru ca era un amestec ciudat, fata de frustretea cantecului popular romanesc. Un amestec balcanic pe care-l aducea Anton Pann in cantarile lui pentru domnitele care incepusera sa aiba ifose de "pansion", carora nu le mai placeau doinele, baladele, voiau ceva exotic.
Lautarii au inteles imediat care e "figura". Ba chiar muzicalitatea asta i-a facut sa se indrepte repede catre muzica antonpanesca. Ascultam o manea din vremea "ah"-urilor si a "of"-