Fondul Monetar International (FMI) a aprobat cea de-a cincea evaluare a performantelor Romaniei in cadrul programului stand-by, urmand sa fie pusa la dispozitie o transa de 519,4 milioane euro, iar reprezentantii institutiei creditoare au facut cateva recomandari tarii noastre, unele din ele fiind total diferite fata de cele din anii trecut.
Astfel, FMI a sfatuit Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa nu influenteze foarte mult cursul valutar, astfel ca ea "ar trebui sa limiteze interventiile pe piata valutara, atat timp cat impactul slabirii monedei asupra preturilor si situatiei financiare ramane modest", potrivit directorului adjunct al FMI, Nemat Shafik.
FMI: Sistemul bancar din Romania, vulnerabil la criza din Europa
Aceasta recomandare este o abordare total diferita a problemei devalorizarii leului, avand in vedere ca, pana acum, FMI recomanda un curs stabil, indiferent de situatia economica a Romaniei, asa cum subliniaza analistul Ilie Serbanescu.
"Pe mine ma mira aceasta recomandare, deoarece pana acum FMI milita pentru un curs relativ fix, indiferent de ciclul economic, adica chiar daca vine recesiunea, sa nu fie folosita devalorizarea leului pentru ajustare. De aceea s-a aruncat pana acum toata ajustarea pe politica fiscal-bugetara, adica pe Guvern, iar BNR nu a facut nimic.
La aceasta situatie s-a ajuns pentru ca s-a gasit un Executiv care sa permita asa ceva, pentru ca altfel i s-ar fi spus ca nu ne aflam in zona euro, deci nu suntem obligati sa luam aceasta masura si BNR ar fi folosit cursul pentru ajustare. Recomandarea Fondului este un semn ca devalorizarea reprezinta singura solutie pentru noi si ca pogramul FMI de ajustare fiscala a esuat", a subliniat acesta, pentru Ziare.com.
Insa interventiile BNR pe curs ar putea avea ca scop contracararea unor anumite miscari speculative, avand