Purtand cravata (caci "cine dracu' a mai vazut / broasca inecata-n balta / lautar fara cravata?"), Tudor Gheorghe a prezentat, in cadrul evenimentului "Rapsod si lautar", "splendoarea si decaderea cantecului nostru popular. Includ muzica lautareasca aici, pentru ca face parte din folclorul romanesc", "o muzica pe nedrept blamata si pusa intr-un colt". "Pentru faptul ca am stat puteti departati de aceasta muzica, de vina sunt si profesionistii genului".
Asculta melodii din repertoriul unor mari cantareti (Fanica Luca, Romica Puceanu, Faramita Lambru).Citeste si Doinele oltenilor si un cantec din zona celor mai muzicali romani.Citeste si Cea frumoasa doina a romanului: doina banatenilor. Citeste si Muzica din perioada in care Transilvania era sub ocupatie austro-ungara.Citeste si Cum se canta in Bucovina la 1890.Citeste si Muzica taranului roman, cantata din ce a dat Dumnezeu pe camp.Citeste si Maneaua lui Tudor Gheorghe.Citeste si O doina-manea din vremea ah-urilor si of-urilor.
Tudor Gheorghe: "O precizare: tinuta mea nu este cea obisnuita. Sunt actor de meserie si ascult de indicatiile regizorale. Ei bine, un lautar celebru din perioada interbelica, Lache Gazaru, avea un vers care m-a convins sa ma imbrac asa. "Cine dracu' a mai vazut broasca inecata-n balta, lautar fara cravata?" In partea a doua voi da jos cravata si voi deveni artist, muzician, rapsod, intru-n randul lumii.
Spectacolul acesta nu e facut degeaba. Un imbold, ceva m-a impins din interior, mi-a soptit ce si cand sa scriu si sa apar. Nu mi-a nimeni, niciodata, nici o tema. Atunci cand am simtit cantecul popular romanesc umilit, jignit, am simtit sa fac acele trei-patru spectacole cu muzica populara din perioada interbelica. Cand am simtit ca tinerimea romana rezoneaza la ritmuri straine de ritmul nostru interior, dansand tot felul de ritmuri aiurea, am zis ca e bine sa asculte si