Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe se reunesc luni la Luxemburg, pentru a discuta despre situaţia din Siria, dar şi din Egipt, unde candidatul "Fraţilor musulmani" a fost ales preşedinte. Tensiunea a crescut şi mai mult în regiune, după ce armata siriană a doborât un avion militar turc.
Toate ingredientele unui conflict generalizat se profilează în această regiune, unde mai multe ţări, în special Iranul şi Turcia, joacă în prezent rolul de puteri regionale.
Concomitent, vechile alianţe s-au rupt, cum a fost cea dintre Turcia şi Siria, care s-au înţeles bine înainte de izbucnirea contestaţiilor interne în Siria. În prezent, Turcia, pe teritoriul căreia se află peste 32 de mii de refugiaţi sirieni mizează pe prăbuşirea regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Majoritatea observatorilor consideră, cum o face şi cotidianul Le Monde, că războiul civil din Siria riscă să fie lung, unul de uzură, în care nici una dintre tabere să nu dispună de suficientă forţă militară, pentru a se impune în faţa celeilalte. Nimic mai "providenţial", în această situaţie decât o provocare de natură să permită o intervenţie străină.
Deocamdată, Turcia nu consideră însă că doborârea avionului său poate deveni un pretext de război. Ankara le-a cerut însă aliaţilor săi din cadrul NATO o reuniune de urgenţă, care va avea loc marţi la Bruxelles, pentru examinarea situaţiei. Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene vor avea ocazia, luni la Bruxelles, să examineze şi ei scenariile care s-ar putea profila la orizont într-o ţară unde zilnic mor cam o sută de oameni, civili şi militari, în contextul unui conflict care este un veritabil război civil.
Între timp, regimul de la Damasc a anunţat formarea unui nou Guvern, în care este menţinut însă esenţialul din vechea gardă, precum şi crearea unui portofoliu al "reconcilierii naţionale". În actualele condiţii, îns