Guvernul ar putea fi forţat să plătească o serie de datorii ale Hidroelectrica de la bugetul de stat, astfel că insolvenţa companiei de stat, una dintre cele mai mari din ţara noastră, va afecta negativ profilul de credit al României, notează agenţia de rating Moody's într-un raport.
În acelaşi timp, insolvenţa stabileşte un precedent care generează incertitudine în rândul creditorilor celorlalte companii de stat din România.
"Mai mult, motivaţia oficială a companiei pentru declararea insolvenţei este reorganizarea, şi nu falimentul, ceea ce sugerează că eventuale măsuri mai puţin extreme de reorganizare ori nu au fost luate în calcul, ori nu au fost posibile, ceea ce indică deficienţe instituţionale în cadrul companiei, în mediul în care operează, sau ambele variante", se spune în raportul Moody's.
România s-a angajat în scrisoarea convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) să renegocieze contractele bilaterale încheiate de companie la preţuri mult sub cele din piaţă. Fondul Proprietatea a criticat îndelung aceste înţelegeri anunţând că produc anual pierderi de 175-275 milioane de euro companiei. Argumentaţia a fost preluată la începutul anului şi de către Jeffrey Franks, pe atunci şeful misiunii FMI în România.
Hidroelectrica a depus pe 15 iunie o cerere de intrare în insolvenţă, iar la 20 iunie Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea companiei. Situaţia financiară a companiei s-a deteriorat considerabil anul trecut din cauza secetei. Compania a fost forţată să declanşeze clauza de forţă majoră în luna septembrie, după ce anterior s-a împrumutat masiv pentru a cumpăra energie de pe OPCOM pentru a-şi onora contractele. Aceasta era îndeosebi energie termo, astfel că datoriile pe termen scurt ale Hidroelectrica au crescut cu 900 de milioane de lei în 2011 iar cele pe termen lung cu încă 200 de milioane de lei. Co