Reprezentanţii Tetkron, societatea care se ocupă de furnizarea agentului termic în sistem centralizat, au încercat să-i lămurească cel puţin pe vârstnici, în şedinţa comitetului de dialog consultativ de la Prefectură, că dacă aleg să se rebranşeze la vechiul sistem, vor avea parte de facturi mici la încălzire, care nu vor depăşi 150 de lei, în lunile geroase de iarnă. În plus, ca o „promoţie“, rebranşarea este gratuită, însă, pentru ca şi firma să nu iasă în pierdere, trebuie ca cel puţin 50% + 1 dintre locatari să fie de acord să se încălzească la iarnă de la reţeaua de termoficare a oraşului.
Citiţi aici mai multe amănunte despre oferta Tetkron
Menţinerea preţului, o enigmă
Directorul Sorin Mateciuc a încercat în zadar să le schimbe pensionarilor, dar şi autorităţilor prezente la şedinţă, ideile preconcepute faţă de sistemul centralizat, şi să explice că, acum, costul gigacaloriei a scăzut la 170 de lei – fiind mai avantajos decât cu o centrală proprie -, fiindcă nu a putut să ofere lămuriri clare la toate problemele ridicate.
Una dintre acestea a fost legată de majorarea costului energiei, întrucât această chestiune nu stă doar în mâinile Tetkron, de producţia efectivă ocupându-se o firmă privată, care a şi suportat investiţia în noile motoare termice ce produc în cogenerare (şi energie termică şi energie electrică). Mateciuc a precizat totuşi că, cel mai probabil, în condiţiile majorării preţului la gaz metan cu 65% până în 2018, preţul gigacaloriei nu va creşte cu mai mult de 40%, respectiv 246 de lei, având în vedere că centralele vor scoate bani şi din energia electrică. „Interesul producătorului privat este să menţină un preţ mic, ca să nu rămână fără clienţi. Dacă pe piaţa braşoveană vor apărea şi alte firme care produc energie termică şi preţul este mai bun, automat ne vom reorienta“, a încercat să dea asigurări Mateciuc, dar fără