Băncile centrale găsesc că le este mai uşor să susţină economiile aşa cum sunt în prezent, decât să stimuleze expansiunea economică, lumea dezvoltată fiind, astfel, umbrită de spectrul stagnării economice de tip japonez, care ar putea dura decenii.
O nouă rundă de politici globale de stimul a fost demarată după ce Rezerva Federală a Statelor Unite (FED) a prelungit Operaţiunea Twist iar băncile centrale din Japonia şi Europa iau în calcul noi măsuri de relaxare fiscală, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.
Citeşte mai multe despre decizia FED de a prelungi Operaţiunea Twist
Stagnare de tip japonez
Problema este că, chiar şi în contextul acestei reînoiri a eforturilor de asistenţă financiară, decidenţii politici amână măsurile necesare pentru o redresare completă şi riscă faptul ca ultimele măsuri implementate de băncile centrale să aibă un efect neglijabil. În consecinţă, perioada de creştere economică anemică s-ar putea prelungi, repetând la scară globală problemele cu care Japonia se confruntă de la începutul anilor 90, avertizează analiştii citaţi de Bloomberg.
Află de ce Japonia ar putea da faliment în următorii cinci ani
„Experienţa Japoniei arată că băncile centrale pot diminua cele mai severe consecinţe ale mediului economic curent, dar va fi extrem de dificil pentru acestea să stimuleze cererea”, a declarat Peter Dixon, economist pe pieţele de capital globale la Commerzbank Ag. El a prezis o perioadă lungă de „creştere anemică şi şomaj ridicat” în cadrul statelor industriale îndatorate.
A treia dezamăgire europeană
La aproape cinci ani după ce băncile centrale au intervenit pentru prima oară în sprijinul economiei globale, acestea sunt forţate să intervină în urma celei de-a treia dezamăgiri anuale cu privire la speranţele redresării economice ale Europei, criza datoriilor suverane ameninţâ