Întrebarea de şase puncte a probei de limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională a creat confuzie.
Unul dintre subiectele de la proba de limba şi literatura română le-a creat dificultăţi elevilor. Este vorba despre acela în care li se cere să identifice tipul propoziţiei subordonate din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii".
Potrivit baremului, răspunsul corect este punctul C, adică subiectivă. Părerile sunt însă împărţite. Irina Georgescu, profesor de limba română la Colegiul Naţional „Sf. Sava" din Bucureşti susţine pentru gandul.info că subordonata este predicativă.
Adrian Costache, profesor tot la „Sava", în prezent pensionar, argumentează că subordonata este subiectivă, ca în barem. „Când se întâlnesc situaţii în care poţi inversa, contează topica. Într-o topică normală, subiectul este prima parte de propoziţie." Profesorul consideră însă că fraza este „un pic confuză" şi de aceea „nu ar trebui să se dea aşa ceva la examene".
Mihaela Apetroae, inspector de limba română la Iaşi, consideră că bifarea răspunsului este riscul fiecărui candidat, inclusiv pentru întrebarea controversată: „oricum, şase puncte din 100 nu înseamnă foarte mult", a concluzionat ea.
Săptămână dublă: Bac şi evaluare naţională
Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională se desfăşoară săptămâna aceasta în paralel, pentru prima dată în învăţământul românesc. Liceenii susţin proba de evaluare a competenţelor lingvistice la limbi străine, iar Evaluarea Naţională continuă astăzi cu proba la limba şi literatura maternă şi miercuri cu proba de matematică. La Evaluarea Naţională s-au înscris 190.291 de candidaţi. Elevii au avut de făcut o scurtă compunere după „Cireşarii" de Constantin Chiriţă şi de rezolvat probleme de fonetică, de gramatică şi de literatură: sinonimia unor cuvinte, ce înseamnă semnul exclamării, să gă