Adevăratul motiv pentru care senatorul Dan Voiculescu şi-a dat demisia este acela că ÎCCJ îşi va declina competenţa de judecare a unui proces care îl vizează.
Competenţa îi va reveni Tribunalul Bucureşti, care va relua procedurile, astfel că, până la soluţionare, faptele imputate de DNA se vor prescrie, scrie Mediafax într-o analiză. Dan Voiculescu este judecat, în prezent, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru “folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată”.
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, vicepreşedinte al Senatului, şi-a anunţat, luni, 25 iunie, demisia din Senat, el spunând că motivul este respingerea unui proiect privind dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală.
Retragerea sa din Senat, implicit renunţarea la funcţia de demnitate publică, atrage judecarea sa de către Tribunalul Bucureşti, ÎCCJ transferându-şi competenţa potrivit legii. La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Iniţial, dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului Bucureşti, însă în urma alegerilor din 2008, Voiculescu a fost ales senator, astfel că instanţa supremă a fost competentă pentru soluţiona