Preşedintele rus Vladimir Putin efectuează o vizită foarte mediatizată în Orientul Apropiat, sinonimă cu revenirea Rusiei pe scena diplomatică extrem de frămîntată a acestei regiuni. Liderul de la Kremlin, în fruntea unei delegaţii de 300 de persoane, s-a aflat ieri în Israel, marţi este în Cisiordania iar miercuri este aşteptat în Iordania.
Vladimir Putin îşi continuă de fapt politica de recuperare a unui teritoriu pierdut de la căderea comunismului încoace, şi anume cel al diplomaţiei internaţionale. Ultima sa vizită în Israel datează din 2005, iar de atunci încoace vocea Rusiei nu a prea fost auzită în Orientul Apropiat, unde au fost foarte activi în special americanii.
In noile condiţii însă, în contextul revoltelor şi a schimbărilor din lumea arabă, Rusia a decis să revină în arena diplomatică şi să-şi reia oracum rolul principal pe care l-a avut în perioada războiului rece. Iar acest rol se caracterizează prin asumarea unor poziţii total opuse faţă de occidentali. Ceea ce se vede acum în privinţa Siriei, sau în ce priveşte dosarul nuclear iranian. Ceea ce nu-l împiedică pe Vladimir Putin să efectueze aceste turneu de consultări.
Israelul a fost nemulţumit, în ultimii ani, de sprijinul diplomatic acordat Iranului de către Rusia, dar mai ales de faptul că ruşii sunt cei care au furnizat Iranului centrala nucleară de la Buchehr.
Aceasta din urmă a intrat în funcţiune anul trecut, funcţionează cu combustibul rus, este exploatată de ingineri ruşi dar urmează să treacă peste cîţiva ani sub controlul Iranului. Israelul contează deci pe forţa de persuasiune a ruşilor pentru a-i obliga pe iranieni să renunţe la scopul lor ascuns, acela de a fabrica bomba atomică.
Mai nou, Israelul s-a temut că ruşii vor furniza Iranului faimosul sistem de apărare anti-aeriană S-300, dar între timp Moscova s-a conformat sancţiunilor internaţionale dec