Cluj-Napoca a fost gazda unei competiţii internaţionale de speedcubing, unde copii şi adulţi s-au întrecut în rezolvarea cât mai rapidă a unui cub Rubik.
Ambiţia de a-şi depăşi limitele. Asta îi motivează pe pasionaţii de speedcubing, un hobby născut dintr-un joc de puzzle creat în anii '80 şi revenit la modă prin 2000. Împătimiţi ai acestui joc din toată ţara şi-au dat întâlnire, la sfârşitul săptămânii trecute, la Polus Center în Cluj-Napoca, pentru un concurs internaţional de rezolvat cuburi, speedcubing.
Organizatorul acestei competiţii internaţionale, a şasea de acest gen din ţară, este World Cub Association din România. Delegatul comunităţii de cubing în România este, din 2009, Radu Făciu. „Cubul Rubik este un hobby care nu e vizibil la noi în ţară. Va fi peste câţiva ani. Am vrut să organizez o competiţie de speedcubing şi în România. Acum, la Cluj au venit 35 de participanţi din întreaga ţară, dar şi din afară, din Ungaria şi Republica Moldova", spune Radu Făciu.
Imagini cu Flavian Glonţ la competiţia internaţională de speedcubing
La eveniment, care a atras privirele trecătorilor din mall, a participat şi „vârful" speedcubing-ului din ţară: Cristian Leana. Recordul mondial, potrivit lui Radu Făciu, îl deţine un australian pe nume Felix Zemdegs, care la categoria 3 pe 3 a rezolvat un cub în 5 secunde şi 66 de sutimi.
Copiii chiar au talent
La concursul de la Cluj au venit atât copii de 10 ani, cât şi adulţi de 30 de ani. Unul dintre ei este şi Flavian Glonţ, în vârstă de 14 ani, care a venit din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. „E un joc care uimeşte pe toată lumea şi dezvoltă vederea în spaţiu şi memoria. Pentru cei mai mulţi pare complicat pentru că nu se descurcă, dar după ce învaţă nu mai e nicio problemă. Trebuie mult exersat", explică Flavian Glonţ.
A venit la Cluj pentru că a obţinut rezultate bune l