Multe tari au un preparat culinar national, care este nu doar popular printre locuitorii statului respectiv, ci si o atractie, o curioziate pentru turisti.
Potrivit National Geographic, iata o parte dintre felurile de mancare nationale din lume.
1. Hamburgerul, SUA
Desi originea acestui preparat culinar este disputata, hamburgerul este foarte popular in Statele Unite ale Americii. Topping-urile si retetele difera de la o regiune la alta, dar o versiune originala poti gasi la Louis' Lunch, in New Haven, Connecticut. Acest local prepara hamburgeri din 1900, iar patronii lui sustin ca este cel mai vechi restaurant in care se servesc hamburgeri din SUA.
2. Ackee cu peste sarat, Jamaica
Fructul ackee a fost considerat mult timp mancare pentru sclavi, dar in prezent jamaicanii il considera parte din bucataria lor nationala. Acestia il fierb si apoi fac un sote din el cu peste sarat (cod), ceapa si rosii. Uneori este servit deasupra unui fel de blat din tapioca, cu felii de plantain (un tip de banana) prajite. Ackee este un fruct nutritiv care seamana cu ouale facute jumari dupa ce este fiert.
3. Coo-Coo si peste zburator, Barbados
Coo-coo este un preparat culinar realizat din malai si ovaz, asemanator cu mamaliga, si se potriveste perfect cu peste zburator gatit fie la abur, cu suc de lamaie verde, condimente si legume, fie prajit si servit cu un sos picant.
4. Bulgogi, Coreea
Bulgogi este un fel de mancare realizat din felii de carne de vita taiate foarte subtiri, marinate intr-un amestec de sos de soia, ulei de susan, usturoi, ceapa, ghimbir, zahar si vin. Dupa ce au fost tinute la marinat, feliile de carne sunt apoi fripte la gratar, fiind frecvent consumate in foi de salata verde sau de spanac, alaturi de kimchi (muraturi fermentate).
5. Kibbeh, Liban/Siri