Consiliul Superior al Magistraturii a luat marti in dezbatere seria de atacuri publice la care au fost supusi judecatorii care l-au condamnat pe Adrian Nastase, in special din partea avocatilor fostului premier, prilej cu care intre procurorul general, Laura Codruta Kovesi, si ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a avut loc un schimb de replici.
Mai multi membri CSM, printre care Cristi Danilet, Horatius Dumbrava sau Toni Neacsu, au atras atentia asupra presiunilor mediatice si institutionale care s-au facut si inca se mai fac asupra judecatorilor, si nu doar din partea avocatilor, ci chiar si din partea Avocatului Poporului sau Asociatiei Magistratilor Romani.
Avocatii lui Adrian Nastase au fost acuzati ca si-au depasit atributiile, iar procurorul general a declarat ca au existat numeroase acuzatii ca unele dosare sunt instrumentate politic, fara ca acest lucru sa fi fost dovedit vreodata de cineva, ceea ce afecteaza grav prestigiul Justitiei romane.
De asemenea, Laura Codruta Kovesi a declarat ca va fi verificat modul in care a fost pus in executare mandatul de arestare in cazul Adrian Nastase, iar daca organele judiciare nu si-au indeplinit datoria, politistii in cauza risca sa fie sanctionati.
"Rectiile avocatilor lui Adrian Nastase prejudiciaza autoritatea judecatoreasca", a mai subliniat procurorul general, subliniind faptul ca, dupa modelul acestora, numerosi avocati au decis sa atace in instanta prin diferite proceduri temeiul numirii unor judecatori, punandu-se la indoiala faptul ca acestia ar fi avut sau nu decret prezidential de numire. "Sunt multe cazuri in care se invoca acum acest motiv", a mai spus Laura Codruta Kovesi, adaugand ca in unele este vorba chiar despre infractori aflati in penitenciar.
In aceste conditii, ea a solicitat CSM sa ia masuri si sa se pronunte foarte clar cu privire la