Şeful statului a chemat Curtea Constituţională să medieze conflictul dintre Administraţia Prezidenţială şi Guvern.
Președintele Traian Băsescu joacă pe cartea constituționalității
Sursa: AGERPRES
Conflictul lui Victor Ponta cu Traian Băsescu cuprinde şi alte instituţii ale statului. Ieri, preşedintele a sezisat Curtea Constituţională, cerându-i să constate existenţa unui conflict juridic între Preşedinţie şi Guvern.
În aceeaşi zi, Administraţia Prezidenţială a fost anunţată că va primi o vizită din partea ITM, venit să verifice studiile consilierului prezidenţial Daniel Funeriu, pe care Ponta îl suspectează că ar fi în spatele acuzaţiilor de plagiat la adresa sa. Tot ieri, USL a contratacat şi în plan parlamentar.
Parlamentul, armă anti-Băsescu
Ieri, principala preocupare a Parlamentului a fost să adopte legi cu dedicaţie pentru Băsescu. Astfel, la Senat a trecut legea care prevede că, pe viitor, CCR nu se va mai putea pronunţa pe hotărârile Parlamentului (implicit decizia de suspendare a şefului statului). Senatul este Cameră decizională.
Tot la Senat s-a votat ieri o lege conform căreia Parlamentul este chemat să medieze între preşedinte şi premier atunci când aceştia nu se înţeleg cine să reprezinte România la Consiliul European.
Pe lângă faptul că decide cine merge la Consiliu, Legislativul primeşte dreptul de a stabili mandatul de negociere cu care delegaţia se va prezenta, orice abatere trebuind să fie explicată în scris la întoarcere. Şi în acest caz, Senatul este Cameră decizională.
Actul normativ ar putea însă întâmpina probleme de constituţionalitate, pentru că atribuie Parlamentului un rol de mediator între preşedinte şi premier, rol care, potrivit articolului 146 din Constituţie, revine CCR.
Tot ieri, deputaţii au adoptat pe articole modificări