După entuziasmul general de după proba la limba română, de la care elevii au ieșit convinși că subiectele au fost extrem de ușoare și le vor aduce note mari, astăzi, către Ministerul Educației a fost înaintată o petiție pentru modificarea baremului. Sursa: CODRIN PRISECARU
UPDATE 16:28 : Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, spune că, în urma consultărilor cu inspectorii școlari de limba română și o parte dintre cercetătorii Academiei Române, a decis că baremul de corectare este valabil și deci, va fi pus în aplicare. " Aceste subiecte au fost finalizate în luna martie a acestui an, conceperea durează aproximativ 6 luni de zile. Am consultat toți inspectorii de limba română, o parte din cercetătorii Academiei Române și chiar dacă subiectul este ambiguu, conform lor, baremul este corect", a spus Liviu Pop, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi.
Acesta a declarat că, deși 99% dintre experți admit că subiectul este dificil de interpretat, tot ei se pun de acord în proporție de 100% că răspunsul corect este cel din barem, adică c.Subiectivă."Nu putem schimba regulile în timpul jocului. Sunt sigur că nu va fi o problemă notarea elevilor, în contextul în care repartizarea este computerizată", a mai declarat Liviu Pop.
Ministrul s-a arătat dezamăgit că mai mult de 20% dintre cei aproximativ 200.000 de elevi așteptați să participe la Evaluarea Națională au lipsit de la examen."Dau asigurări părinților că toți copiii de clasa a VIII-a vor avea loc la liceu. Noi aveam pregătite cam 200.000 de locuri, acum vor fi mai mult decât suficiente", a explicat Liviu Pop.
UPDATE 13.30: Marina Rădulescu Sala, cercetător la Institutul de Lingvistică, spune că un astfel de subiect nu are ce căuta în evaluarea națională. ”Contextul este ambiguu. Copiii care au gândit la nivelul clasei a IV-a au scris că e subiectivă, iar cei care au gândit la nivelul