Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a sosit în Israel, prima etapă a unui turneu care-l va duce prin mai multe state din Orientul Mijlociu. În cursul acestui prim periplu regional de când s-a reîntors la Kremlin, Putin va apăra poziţia Moscovei în mai multe dosare, precum cel sirian. Pentru mulţi, Rusia este considerată drept singura care poate orchestra o eventuală tranziţie în ţara lui Bashar al-Assad.
"Rusia poate aduce o contribuţie decisivă păcii în Orientul apropiat. Aţi sosit la momentul potrivit şi cu dorinţa de a face bine". Iată cuvintele cu care l-a întâmpinat Shimon Pérès, preşedintele Israelului, pe omologul său rus. Cum era de aşteptat, chiar dacă Vladimir Putin se deplasează şi în Cisiordania şi Iordania, nu atât procesul de pace israeliano-palestinian cât situaţiile din Iran şi Siria sunt principalele subiecte pe agenda discuţiilor.
Pentru Moscova, deplasarea prezidenţială este destinată să "sublinieze importanţa acestei regiuni în care Rusia vrea să-şi întărească poziţia". În cursul acestui turneu, Putin îşi va putea tatona interlocutorii, va încerca să afle ce părere au diverşii lideri regionali despre livrările de arme către Siria. În particular israelieii sunt îngrijoraţi de situaţia instabilă de pe platoul Golan provocată de agitaţiile de la Damasc.
Reamintim că Rusia - ca şi China - este pe poziţii divergente cu occidentalii atât în dosarul sirian cât şi iranian. Moscova refuză orice sancţiune suplimentară împotriva regimului al-Assad. Aliaţi din epoca sovietică cu Damascul, ruşii se opun de asemenea oricărei intervenţii externe împotriva regimului sirian cu toate că violenţele din ţară ar fi făcut în 15 luni de revoltă 15 mii de morţi.
Sosirea lui Putin în Israel urmăreşte în acest context şi atenuarea imaginii proaste a Rusiei, privită până acum drept pro-Assad şi pro-Ahmadinejad. O Rusie dezechilibrată deci, imagin