Producătorii de medicamente generice au anunţat marţi că sute de medicamente cu preţ accesibil riscă să dispară de pe piaţă şi spun că acesta este efectul aplicării taxei clawback.
Guvernul, reprezentat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor Publice, a respins orice propunere formulată de reprezentanţii companiilor membre APMGR, ignorând efectele economice şi sociale extrem de grave pe care taxa clawback le produce, a subliniat Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România(APMGR), citat de Agerpres.
Laurenţiu Mihai a precizat că producătorii de medicamente generice nu au altă soluţie decât insolvenţa sau re-evaluarea portofoliului de produse, având drept urmare dispariţia de pe piaţă a sute de medicamente cu preţ accesibil.
Între aceste medicamente se află produse pentru afecţiuni cardiovasculare, gastrice, pentru sistemul nervos central.
La rândul său, Petru Crăciun, director general CEGEDIM, a spus că la solicitarea APMGR a realizat o situaţie a pieţei de medicamente pe bază de prescripţie medicală în perioada ianuarie - aprilie 2012. Analiza a arătat că, în forma actuală, taxa clawback se aplică nediferenţiat pentru companiile farmaceutice şi nu se bazează pe realităţile pieţei.
Analizând situaţia medicamentelor pe bază de reţetă se constată că medicamentele ieftine, cu preţuri mai mici de 25 de lei reprezintă 75% din volum şi 21,6% din valoare. Acestea vor fi cele care fie vor fi scoase de pe lista de compensate şi vor dispărea de pe piaţă.
În contextul în care principalul argument al Guvernului pentru menţinerea taxei în formula actuală este îndeplinirea acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, companiile membre APMGR au cerut celor două instituţii să se pronunţe public asupra menţinerii taxei clawback în forma