Creditele prin programul guvernamental Prima Casa sunt printre cele mai intalnite finantari pe perioada crizei financiare. Chiar daca au fost un motor de crestere pe piata bancara, imprumuturile devin din ce in ce mai scumpe pentru clienti, sumele eligibile fiind in scadere. Vezi de ce.
Consultantii imobiliari din cadrul companiei Temple House au mentionat ca, desi motorul pietei s-ar putea baza pe Prima Casa, entuziasmul initial al programului a inceput incet-incet sa se estompeze datorita bancilor care au inasprit conditiile de creditare, astfel incat finanteaza un numar tot mai limitat de clienti, precum si sume mult mai mici.
Aceste date sunt sustinute si de brokerii de credite, care au enuntat cauzele reducerii imprumuturilor.
"In comparatie cu inceptul anului, la unele banci, suma maxima a scazut si cu 20%", a subliniat Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance Broker.
De asemenea, Anca Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, a precizat ca, fata de perioada anterioara noului regulament de creditare, sumele eligibile pentru acelasi venit sunt mai mici la fiecare banca.
"Principalul motiv este scaderea gradului de indatorare. De asemenea, aceasta perioada a coincis si cu devalorizarea monedei nationale fata de euro, ceea ce are un impact in calculul sumei maxime eligibile", a explicat Anca Bidian.
La randul sau, Liviu Andrei a aratat ca majorarea cursului euro este principalul motiv pentru care au scazut sumele la care se incadreaza un solicitant de credit, dar sunt in piata si banci care au inasprit scoringul, in special la Prima Casa, tocmai in ideea de a tria mult mai bine persoanele care pot accesa creditul maxim.
Ce credit iei cu un venit lunar de 2.500 de lei
"La inceputul acestui an, o persoana cu un venit net de 2.500 lei putea obtine de la apr