După Spania, şi Ciprul a informat luni autorităţile europene că a decis să solicite ajutorul financiar al UE, din cauza impactului expunerii la criza datoriilor din Grecia.
Ministrul de finanţe al Spaniei, Luis De Guindos, a solicitat în mod oficial ajutor în soluţionarea problemelor instituţiilor bancare ale ţării. Ministrul a trimis o scrisoare către alte state europene în care nu a oferit detalii despre suma necesară ţării. Consultanţi independenţi au propus însă o sumă care se apropie de 80 miliarde de dolari ca fiind necesară pentru instituţiile bancare aflate în impas din cauza unor împrumuturi neprofitabile.
“Obiectivul asistenţei solicitate este ţinerea sub control a riscurilor care ameninţă economica cipriotă, mai ales a celor din sectorul financiar, provocate de expunerea mare la economia Greciei”, se arată într-un comunicat al guvernului de la Nicosia, relatează Mediafax. Grecia, Irlanda şi Portugalia au beneficiat deja de programe internaţionale de sprijin financiar, în timp ce Spania a solicitat ajutor pentru susţinerea băncilor.
Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Ciprului pentru datoriile pe termen lung de la nivelul “BBB-” la “BB+” din categoria “junk”, nerecomandată investiţiilor, cu perspectivă negativă, pentru a reflecta necesarul crescut de capital al băncilor cipriote, din cauza expunerii la Grecia.
După Spania, şi Ciprul a informat luni autorităţile europene că a decis să solicite ajutorul financiar al UE, din cauza impactului expunerii la criza datoriilor din Grecia.
Ministrul de finanţe al Spaniei, Luis De Guindos, a solicitat în mod oficial ajutor în soluţionarea problemelor instituţiilor bancare ale ţării. Ministrul a trimis o scrisoare către alte state europene în care nu a oferit detalii despre suma necesară ţării. Consultanţi independenţi au propus însă o sumă care se apropie de 80 miliarde de dolari ca