Aproape jumătate dintre români riscă să ajungă în pragul sărăciei. Este concluzia unui studiu al Blocului Naţional Sindical care arată că situaţia este cauzată de scăderea populaţiei la 19 milioane de persoane. De asemenea, riscul de excluziune socială este în acest moment în România printre cele mai ridicate din Europa.
Potrivit datelor oficiale, numarul persoanelor sarace ar fi scazut, însă, în realitate, s-a înregistrat o creştere. Initiatorii studiului au explicat că diferenţele provin din metodologiile folosite. Potrivit BNS, rata saraciei va creste substantial, iar acest lucru se va intampla "foarte repede".
In Romania, 8,89 milioane persoane se afla in risc de saracie sau excluziune sociala, adica 46 la suta din populatie. Este cel mai ridicat risc din Uniunea Europeana, unde media este de 23 de procente.
Cei mai afectati de fenomenul saraciei sunt copiii, 48,7 la suta dintre ei fiind in aceasta situatie, comparativ cu 39 la suta pentru populatia apta de munca si 39,9 la suta pentru populatia de peste 65 de ani.
Analiza mai arata ca renunţarea la şcoală a atins un vârf în 2010, când a atins 18,4 la suta, iar anul trecut a coborat usor, spre 17,5 la suta. Potrivit datelor stranse de BNS, in mediul rural exista o rezerva importanta de forta de munca nefolosită.
Astfel, la nivelul anului 2010, din totalul de 9,6 milioane persoane din mediul rural, adică 44,9 la suta din totalul cetăţenilor, populatia din grupa de varsta 15-64 ani reprezenta 64,7 la suta, comparativ cu 74,3 la suta in mediul urban. Din acest punct de vedere, Romania se plaseaza pe ultimele locuri in privinta utilizarii fortei de munca din sectorul rural în toată uniunea europeană.
Aproape jumătate dintre români riscă să ajungă în pragul sărăciei. Este concluzia unui studiu al Blocului Naţional Sindical c